Politika zasebnosti

GDPR ali Splošna uredba o varovanju osebnih podatkov določa nova pravila na področju varovanja osebnih podatkov. Uredba je stopila v veljavo 25. 5. 2018. Skladno z novo uredbo smo v Rotoks-u pripravili politiko o varovanju osebnih podatkov, o kateri si lahko več preberete v nadaljevanju.

1. Uvodno določilo
ROTOKS, SERVIS, TRGOVINA IN STORITVE, PRIMOŽ URBANČIČ S.P., se zaveda in spoštuje vaše zaupanje, ki ga izkazujete s tem, ko nam posredujete in dovoljujete uporabo vaših osebnih podatkov. Z dokumentom Politika zasebnosti (v nadaljevanju: politika) vas seznanjamo z nameni in podlago obdelav osebnih podatkov s strani ROTOKS, SERVIS, TRGOVINA IN STORITVE, PRIMOŽ URBANČIČ S.P., ter vašimi pravicami na tem področju.

2. Upravljavec in pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov
Upravljavec osebnih podatkov, ki se obdelujejo v skladu s to politiko, je ROTOKS, SERVIS, TRGOVINA IN STORITVE, PRIMOŽ URBANČIČ S.P. (v nadaljevanju: Rotoks). Za vsa vprašanja o naši politiki smo vam na voljo na email naslovu: rotoks.si@gmail.com

3. Podatki, ki jih zbiramo:

  • Ime in Priimek, Naslov, telefonsko številko in elektronski naslov
  • IP številko oz. naslov iz katerega stranka dostopa do spletnega mesta
  • Datum in čas dostopa obiska spletnega mesta

Pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov je v primeru naročila (pogodba – nakupa na daljavo) , kar pomeni , da stranka privoli v osebno privolitev obdelave podatkov. Osebni podatki se obdelujejo za namen komuniciranja po e-pošti, sms-u ali telefonu z namenom obdelave naročila, odgovora na posameznikovo vprašanje ali povpraševanje. V primeru soglasja z obveščanjem o novih ponudbah na spletni strani rotoks.si se osebni podatki obdelujejo z namenom obveščanja po e-pošti. IP naslov ter datum in čas obiska spletnega mesta se obdelujejo zaradi preprečevanja zlorab.

Če ste podali privolitev za obveščanje o novostih v spletni trgovini https://www.rotoks.si/ hranimo vaš e-naslov trajno oz. do vašega preklica. Vpisane osebne podatke pri naročilu hranimo toliko časa dokler lahko rotoks.si in posameznik drug proti drugemu uveljavljata pravne zahtevke na podlagi sklenjene pogodbe oz. pet let od prenehanja veljavnosti pogodbe. Po preteku obdobja hrambe osebne podatke učinkovito in trajno izbrišemo.

Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno, posameznik osebnih podatkov ni dolžan posredovati, vendar pa v primeru, da jih ne posreduje ne more prejeti blaga, storitev ali odgovora na svoje vprašanje, ter informacij o novostih na spletni strani. Katere podatke je potrebno posredovati je navedeno pri posameznem spletnem obrazcu.
Osebnih podatkov posameznikov ne posredujemo nepooblaščenim osebam, razen tistim, ki izvajajo določena opravila v zvezi z obdelavo podatkov, na podlagi pisne pogodbe z našim podjetjem.

4. Pravice posameznikov v zvezi z obdelavo osebnih podatkov
Posamezniki imajo v zvezi z osebnimi podatki vrsto pravic. Rotoks pred izvrševanje pravice preveri identiteto posameznika, ki sprašuje po svojih pravicah. Posameznik svojo zahtevo po seznanitvi odda z  na rotoks.si@gmail.com ali na naslov Stara cesta 41, 1360 Vrhnika. Izpolnitev upravičene zahteve Rotoks izpolni v roku 1 meseca, v primeru kompleksnosti zahtev oziroma večjega števila zahtev, se lahko rok izpolnitve podaljša še za 2 meseca. Rotoks o takem podaljšanju in razlogih zanj obvesti posameznika.

a) Pravica dostopa do podatkov: posameznika na njegovo zahtevo seznanimo, ali se v zvezi z njim obdelujejo osebni podatki in kadar to drži, posredujemo naslednje informacije:

  • vrste osebnih podatkov;
  • kategorije uporabnika, ki so jim bili ali jim bodo razkriti osebni podatki;
  • roki hrambe;
  • obstoj pravice, da se od upravljavca zahteva popravek ali izbris osebnih podatkov ali omejitev obdelave osebnih podatkov v zvezi s posameznikom, na katerega se nanašajo osebni podatki ali obstoj pravice do ugovora k taki obdelavi;
  • pravica do vložitve pritožbe pri Informacijskem pooblaščencu;
    kadar osebni podatki niso zbrani od posameznika, vse razpoložljive informacije v zvezi z njihovim virom;
  • obstoj avtomatiziranega sprejemanja odločitev, vključno z oblikovanjem profilov, ter smiselne informacije o razlogih zanj, kot tudi pomen in predvidene posledice take obdelave za posameznika.

Na podlagi zahteve Rotoks izdela kopijo osebnih podatkov, ki se obdelujejo in jih posreduje posamezniku.

b) Pravica do popravka: Posameznik lahko kadarkoli zahteva, da Rotoks popravi netočne podatke ali dopolni nepopolne podatke, ki se nanašajo nanj.

c) Pravica do izbrisa podatkov (t. i. pravica do pozabe): Posameznik lahko zahteva, da se njegovi osebni podatki izbrišejo v naslednjih primerih

  • osebni podatki niso več potrebni v namene, za katere so bili zbrani ali kako drugače obdelani;
  • posameznik prekliče privolitev, na podlagi katere poteka obdelava, in kadar za obdelavo ne obstaja nobena druga pravna podlaga;
  • posameznik obdelavi osebnih podatkov ugovarja, za njihovo obdelavo pa ne obstajajo nobeni prevladujoči zakoniti razlogi;
    osebni podatki so bili obdelani nezakonito;
  • osebne podatke je treba izbrisati za izpolnitev pravne obveznosti v skladu s pravom EU ali slovenskim pravom.

d) Pravica do omejitve obdelave: Posameznik lahko zahteva, da se obdelava podatkov, ki se nanašajo nanj omeji, kadar:

  • podatki niso točni,
  • je obdelava nezakonita, pa potrošnik ne želi, da podatke izbrišemo,
  • Rotokspodatkov ne potrebuje več za namene obdelav, vendar jih potrebuje posameznik za uveljavljanje, izvajanje ali nasprotovanje pravnim zahtevkom,
  • je posameznik vložil ugovor v zvezi z obdelavo.

5. Pravna podlaga
Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Piškotki so dovoljeni samo pod pogojem, da je uporabnik bil jasno obveščen o upravljalcu in namenu obdelave in je v to privolil.

5.1 Kaj so piškotki in zakaj jih spletna stran potrebuje:
Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • življenjsko dobo piškotka;
  • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.

Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

5.2 Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj:
Na spletni strani uporabljamo izključno piškotke, ki so dovoljeni v skladu z zakonom ZEKom-1. Uporabljeni so le piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje te spletne strani. Za beleženje statistike obiskanosti strani, uporabljamo sistem, ki zapiše le sejni piškotek in ne sledi vašemu nadaljnemu vedenju na spletni strani oz. v povezavi z drugimi stranmi. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate z rabo piškotkov. Način, za preprečitev shranjevanja spletnih piškotkov je uporaba zasebnega okna. Zasebno okno nam omogoča, da lahko spletne strani pregledujemo, pri tem pa brskalnik ki ga uporabljamo ne shranjuje kakršne koli informacije o straneh, ki smo jih obiskovali.

6. Veljavnost politike
Ta politika je objavljena na https://www.rotoks.si/ pravila so bila zadnjič posodobljena 19.11.2019.